Kokosgratinerad frukt

Blanda frukt (jag hade jordgubbar, ananas och banan) tillsammans med 2 msk råsocker och 1 dl kokos.
Fördela i portionsformar eller i en stor form.
Sätt in i ugnen på 225 grader i 2-5 min. Servera med god vaniljglass.

image208

Varm choklad med marshmallows

Ploppa i lite marshmallows i den varma chokladen - mums!

image207

Jordnötskryddade kycklingspett

Detta behövs:

ca 1 kg kyckling
1 dl olja
1 ½ dl jordnötssmör

Skär köttet i mindre bitar. Blanda olja och jordnöttsmör och låt köttet marineras i 1 h.
Trä sedan på spett och stek.

image201

Servera med en god nudelwok.

Varma räkknyten

Pannkakssmet:
4 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
2 ägg
1 msk smält smör
salt

Fyllning:

500 g räkor
200g svamp (vi hade egenplockade trattkantareller)
1 msk smör
2 dl creme fraiche
250 g kesella
salt, vitpeppar
finrivet skal av 1 lime
dill

1 ½ dl riven ost

Vispa ihop pannkakssmeten och låt vila i 15 minuter. Grädda pannkakorna i valfri storlek.
Rör ihop ingredienserna til fyllningen.

image204

Lägg fyllningen på pannkakorna och vik ihop till paket. Lägg på en plåt och strö över ost och gratinera i 10 min i 250 grader.

Pastagratäng

Till 2 portioner behövs:

2½ dk kokt pasta
200 g frysta wokgrönsaker
100g hackad kassler
salt, peppar
2 ägg
2 dl mjölk

Tina grönsakerna i kokande vatten i ca ½ min. Blanda grönsaker, pasa och kassler i en ugnssäker form. Salta och peppra
Vispa ihop ätt och mjölk och häll i formen.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

image205

Festlig fisk

Ingredienser:

1 purjolök
1-2 morötter
1 röd paprika
curry
1½ dl vatten + ½ fiskbuljongtärning
1 dl creme fraiche
200 g frysta fisktärningar
50 g skalade räkor

Skiva purjolök, morötter och paprija. Fräs i smör och curry. Späd med vatten och buljongtärning. Låt sjuda i ca 5 minuter. Blanda i creme fraichen och koka upp. Lägg i fisk och sjud i 5 minuter. Blanda i räkor.

image202


Till detta serverades pressad potatis och rivna morötter med apelsin.

image203

Frasiga bärflarn

Kavla ut en tinad smördegsplatta till dubbel storlek.
Lägg på frysta blandade bär (blåbär, hallon).
Vik ihop kanterna och pensla med ägg.
Grädda i 10 minuter.
Sikta över florsocker och servera med glass.

image206

Senapsfraiche

En liten kall sås som är gott till det mesta.

2 dl creme fraiche
2 msk god senap
4 msk hackade örter
salt och peppar.

Capricciosa

25 g jäst
2 ½ dl vatten, fingervarmt
½ msk olivolja
1 krm salt
6 dl vetemjöl

Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfa
½ msk olivoja
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater (400g)
1 hönsbuljongtärning
oregano, salt och peppar

Tillbehör:
skinka och champinjoner
riven ost

Börja med att lösa jästen i vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl. Jäs i 1 timme.
Gör tomatsåsen under tiden. Skala och hacka lök och vitlök, Hetta upp olja och fräs däri. Häll i tomatpuré och tillsätt tomater, buljontärning, oregano, salt och peppar. Sjud i 15 minuter.

Bred sedan tomatsåsen på den utkavlade pizzadegen och lägg på tillbehören.

image200

På en sidan finns även lite salami samt mindre ost då sambon vill ha det så:)

Fyllda ägg med räktopp

image198

Ett litet förrättstips.

Koka ägg och halvera. Pilla ut gulan och blanda med majonäs, dill, senap och röd rom. Fyll sedan äggen. Toppa med räkor och lite dill. Servera med gott bröd till.

Baconlindad färslimpa med svampsås

Detta behövs:

Till limpan:
3 skivor formbröd
2 dl mjölk
500 g köttfärs
1 ägg
1 msk riven lök
1 pressad vitlök
salt, peppar
rosmarin
1 pkt bacon

Svampsås:
250g champinjoner
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
2 dl grädde
½ msk soja

Hasselbackspotatis:
8 potatisar
3 msk smält smör
1 tsk salt
2 msk ströbröd

Smula brödet i en bunke (ej kanterna). Häll över mjölk och låt stå och dra sig. Tillsatt allt utom bacon, Forma till limpa och vira baconen runt om.

image196


Skiva potatisen nästan igenom och pensla med smör och strö över salt och ströbröd. Lägg runt limpan. Låt gå i ugnen i 40 min i 225 grader.
Blanda ingredienserna till såsen och låt småkoka i 5 minuter under omrörning.


image197

Färsfyllda piroger


25g jäst
1 dl vatten, fingervarmt
½ tsk salt
150 g mjukt smör
2 ägg
6 dl vetemjöl

Fyllning:
1 purjolök
260 g vitkål (hade även lite strimlad morot med)
400g köttfärs
2 tsk curry
2 msk vetemjöl
2 msk soja
2 msk mango chutney (el. honung)
salt och vitpeppar

Smulja jästen i en bunke. Lös i lite av vattnet. Rör sedan i resten av vattnet, salt, smör och ägg. Tillsätt mjöet och rör till ganska lös deg. Låt jäsa i 40 min.

Strimla vitkål och purjolök och fräs i lite olja. Bryn köttfärsen. Rör ner curry, mjöl, soja, och mango chutney. Blanda med vitkål och purjolök.

image194

Värm ugnen till 200 grader.
Kavla ut degen och fyll till piroger. Jäs i 10-15 min.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 20 min.

image195


Servera med tzatziki och sallad.

Spenat och räkfyllda paket

Till 10 st behövs:

10 ark vårrullardeg
1 gul lök
250g bladspenat
150g skalade räkor
salt, peppar
½ dl kesella

Ugn: 225 grader

Hacka lök och räkor. Fräs lök och spenat. Rör i räkor. Ta bort från värmen och smaksätt med salt, peppar och kesella.



Låt vårrullearken ligga under en fuktig handduk under tiden annars torkar de.
Fyll arken med spenat- och räkröran. Vik till små paket.



Pensla med smör och strö över lite sesamfrön om så önskas.

Grädda sedan i 12-14 min.

image193

Servera gärna med nudlar i hoisinsås och wokade grönsaker.

Härlig hallonmoussetårta




Botten:

100g smör
2 ägg
2 ½ dl socker
3/4 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker

Hallonmousse:

1 dl vatten
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
250g hallon
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde

Garnering: 250 g hallon

image187







Botten:
Börja med att sätt ugnen på 175 grader.
Pensla en form med avtagbar kant med smör.
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Sikta ihop mjöl, kakao och vanliljsocker. Häll i äggsmeten och rör slutligen ner smöret. Häll smeten i formen och grädda i 30 - 35 min.
Låt svalna

Moussen:
Koka vatten och socker tills det löst sig. Låt kallna. Rör ner vaniljsocker. Mixa hallon och rör ner.
Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 min. Låt sedan smälta i kopp i vattenbad. Rör ner i hallonsmeten. (Obs! tänkt på att temperaturerna måste vara lika annars stelnar gelatinet direkt)
Vispa grädden och vänd ner i smeten. Låt stelna lite och bred sedan på kakan. Låt stå i kyl över natten.
Vid servering dekorera med hallon.


image188

Järpar

(4 portioner)

500g köttfärs
½ dl mjölk
1 ägg
2 msk ströbröd
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1 tsk timjan
salt, peppar

image185

Låt mjöl och ströbröd stå och dra sig en liten stund. Blanda sedan ihop alla ingredienserna och forma till järpar.
Stek på medelstark värme.

Till järparna åts det en härlig fetaost sallad, potatisgratäng med salami och tzatziki.
Receptet på gratängen finns här.

image186
RSS 2.0