Krämig fransk kyckling

Saftiga ostgratinerade kycklingfiléer som får puttra god sås.

 

4 port

 

4 kycklingfiléer

2 dl creme fraiche (lätt går bra)¨

2 dl grädde (jag använder matlagningsgrädde)

1 dl vatten

1 msk fransk senap

2 tsk torkad dragon

1 dl riven västerbottenost (eller annan smakrik ost)

 

Sätt ugnen på 225 grader.

 

Dela varje filé i 2-3 bitar (beroende på hur stora de är). Bryn dem runt om i smör. Salta och peppra och lägg över i en ugnsform.

Vipa ihop creme fraiche, grädde, vatten, senap och dragon i en kastrull. Låt koka upp och häll över filéerna. Strö över osten och låt steka klart i ugnen i 15 minuter,

 

 

Serverades tillsammans med vildris.

Shepard’s pie

Här kommer receptet på en klassisk engelsk husmanskost

                                                                                                                                                                         

4 personer

400 g köttfärs

1 gul lök

1 msk vetemjöl

2 msk tomatpure

1 ½ dl vatten

Oregano

I burk majs

 

Potatismos:

6 potatisar

1 dl mjölk

1 msk smör

1 äggula

Vitpeppar

Muskotnöt

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och hacka löken. Bryn i smör i en panna. Lägg i färsen och bryn till den fått färg. Krydda med salt och peppar. Strö över mjölet. Rör om. Tillsätt tomatpure och vatten, låt puttra i ca 5 min. strö över oregano.

 

Skala potatisen och  skär i bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och stöt potatisen, späd med mjölk och tillsätt smör och äggula. Smaka av med salt, vitpeppar oh muskotnöt.

 

 Lägg köttfärsen i botten på en ugnssäker form. Lägg på majsen och därefter moset. Gratinera i 20 min. 

 

 

Detta serverades tillsammans med strimlad rödkål.

 

Hawaiiburgare

Snabb sangria

Guud så varmt det varit idag. Värsta åskvädret, det lär väl braka loss här ikväll.

 

Här kommer ett tipspå något svalkande, nämligen en "fusk-variant" på sangria. Enkelt men gott!

 

6 glas

 Skiva 2 apelsiner och  1 lime och lägg i en tillbringare tillsammans med is. Häll i en flaska rödvin och 5 dl apelsinläsk.

 

 

Servera direkt!

Plockmat

Räksallad


 

Här kommer en fräsch sallad bestående av paprika, mango, avokado, blandad sallad och räkor. Serverades med en klick av resterna från pepparotssåsen.

Biff med rödbetssallad

Här kommer ett recept på en lite lyxigare sallad .

 

Till 2 portioner behövs:

 

2 ryggbiffar

1 bunt färsk sparris

4 kokta rödbetor

½ påse rucola

 

Krydda biffarna med salt och peppar. Grilla i grillpanna i ungefär 4 min per sida. Låt köttet vila i 10 min.

Koka sparrisen och klyfta röbetorna.

 

Detta serverades tillsammans med en enkel pepparotssås bestående av lite citronsaft, pepparotsvisp och creme fraiche (lätt creme fraiche går bra). Smaka av såsen med salt och peppar.

 

 

Servera köttet på en bädd av rucola, rödbetor och sparris. Ringla över såsen.

Köttbullar med spenatbulgur

4 port

1 gul lök

400 g nötfärs

1 dl mjölk

2 msk vetemjöl

400 g fryst bladspenat, tinad

2 vitlöksklyftor

75 g naturell färskost

3 dl fullkornsbulgur

6 dl vatten

Skala och riv löken. Blanda lök, färs, mjölk och mjöl. Smaksätt med salt och peppar. Forma köttbullar och stek i olja.

Krama vätskan ur spenaten. Finhacka vitlöken och fräs i en gryta. Tillsätt sedan spenaten och färskosten. Tillsätt bulgur och vatten. Koka upp och låt puttra på svag värme under lock ca 12 min.

 

Servera med tomater och kiwi.

Potatisgratäng & oxfile

 
 
Vintips: Alamos Malbec (nr 6670), 89 kr
 
 
 

Gincocktail

Idag har solen varit framme på första gången på länge. Denna sommaren har ju annars bara bestått av regn och regn :(

Här kommer iag ett litet tips på något att smutta på innan fredagsmaten blir klar :)

 

Till 1 glas behövs:

 

4 cl gin

2 cl cointreau

2 cl pressad citron

Is

 

Blanda allt i en shaker och serverera !

Ett bra tillbehör är en liten skål oliver.

 

 

 

 

Falupytt med rotsaker

Skala ca 800 g rotfrukter (morot, potatis, palsternacka, rotselleri, kålrot). Skär rotfrukten och 400 g falukorv i tärningar. Fräs tillsammans med salt, peppar och timjan. När rotfrukterna är mjuka är pytten klar.

 

 

Servera med sallad och stekt ägg.

Snabb sås

 

Tillsammans med fläskfilen och den råstekta potatisen gjordes en snabb sås. Creme fraiche med smak av timjan, citron och karljohansvamp värmdes upp i en kastrull tillsammans med en skvätt kalvfond och balsamvinäger.

Köttbullar i tomatsås

Viva Italia :) Här kommer ett italiensk-inspirerat recept till de annars kanske tråkiga vardagsköttbullarna.

 

4 portioner

 

400 g rigatoni (eller annan pasta)

500 g blandfärs

1 gul lök (riven)

25 g parmesan (finriven)

3 vitlöksklyftor (1 krossad och 2 finrivna)

I nypa chiliflakes

2 burkar krossade tomater (Mutti)

1 ½ dl rödvin

1 tsk socker

 

Lägg färs, lök, parmesan och en krossad vitlöksklyfta i en skål. Krydda med salt och peppar. Rulla köttbullar i valfri storlek. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek köttbullarna tills de fått färg. Lyfta ur pannan.

Koka pastan.

Fräs den skivade vitlöken i olivolja. Tillsätt chiliflakes. Häll sedan i tomater, vin och socker. Låt sjuda i ca 10 min. Lägg i köttbullarna och låt puttra i ytterligare 10 min'

 

Filé i panna

Till fyra portionen behövs:

500 g fläskfilé

2 dl matlagningsgrädde

1 msk kalvfond

250 ml torrt vitt vin

2-3 tsk fransk senap

Lite redning

1 pkt bacon

Persilja

 

Putsa fläskfilen och skär i skivor. Bryn dem i en het panna med smör. Krydda med salt och peppar. Blanda grädde fond, vin och senap och häll över filen. Puttra i ca 10 min. Om såsen är för lös så strö över lite maizena redning för ljusa såser.

Tärna baconet och stek knaprig. Strössla över såsen tillsammans med grovhackad persilja .

 

 

Som tillbehör blev det frästa minimorötter och skivad gurka.

Rårakor

Enkel mat är nästan den godaste.

 Att göra rårakor är lätt som en plätt :) Det är bara till att riva potatis och steka i rikligt med smör och olja.

Servera tillsammans med kallrökt lax, creme fraiche, stenbitsrom och rödlök.

 

Mandelkrans

Här kommer receptet på en stor krans fylld med mandelmassa och kardemumma.

 

75 g smör, rumsvarmt

½ dl socker

1 ägg

25 g jäst

2 dl mjölk

Ca 7 dl vetemjöl

125 g riven mandelmassa

50 g smör, rumsvarmt

2 tsk kardemumma

1 ägg

Mandelspån

Pärlsocker

 

Rör smör och socker poröst. Rör i ägget. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i mjölken. Sikta ner halva mjölmängden och arbeta ordenligt. Blanda i smörkrämen och sikta ner resten av mjölet. Arbeta ihop till smidig deg. Lät jäsa i 30 min

 

Riv mandelmassan och blanda med smöret och kardemumman.

Kavla ut degen till en rektangel ca 60x25 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop till en längd. Forma till en krans och lägg på bakplåtspapper. Klipp flikar växelvis åt höger och vänster.

Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån.

Grädda i nedre delen i ca 20 minuter. Släng ett öga när det börjar närma sig så den inte blir för mörk.

 

Panerad hälleflundra

Jag är dålig på att äta fisk men här kommer ett recept jag tycker är gott.

 

Till två portioner behövs:

 

Ca 400 g hälleflundra (eller rödspätta)

Ströbröd

1 ägg

 

Sås:

1 dl gräddfil

1 ½ msk bostongurka

1 tsk kapris

Lite hackad dill

 

Tillbehör: sallad, tomater, citron och kokt potatis

 

Skala och koka potatisen. Under tiden potatisen kokar förbereds fisken och såsen.

Såsen går på ett kick att göra. Det är bara till att finhacka kapris och dill och sedan blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

 

Fisken panerades i ägg och ströbröd. I ströbrödet blandar du i citronpeppar och flingsalt (med citronsmak). Fisken steks sedan i smör ca 3 min per sida.

 

Tuc mini snackies

För ett tag sedan fick jag hem ett paket från Buzzador som är fyllt med nya TUC Mini Snackies kex i tre olika smaker (Original, Sourcream & Onion och Cheese).
 
 
Dessa kan man äta som exempelvis snacks istället för chips. Betyget här hemma blir bra!

Raggmunk med kotlettbacon

4 port

 

2 dl vetemjöl

4 dl mjölk

1 ägg

600g potatis

1 pkt kotlettbacon (eller vanlig bacon)

 

Sikta och vispa ner mjölet i mjölken till en klumpfri smet. Tillsätt ägget. Skala och riv potatisen och vispa ner i smeten. Salta och peppra.

 

Värm en stekpanna och klicka i smör. Stek sedan smeten i ca 2 min per sida.

 

 

Servera med knaperstekt bacon, lingonsylt och råkostsallad.

Marianneglass

 

Här kommer ett tips på en gooood glass :-) Krossa ett gäng marianne-godis och blanda ihop med vaniljglass. Fyll ett rån och rulla glassen i karamellströssel. Barnsligt gott !

Biffar med ost

Färs är perfekt till vardagsmaten men kan även användas vid lite festligare tillfällen. Här kommer ett recept på goda biffar med ost.

 

Till 4 portioner:

 

¾ dl ströbröd

1 ½ dl mjölk

1 schalottenlök

500 g nötfärs

1 ägg

riven västerbottenost

 

Gräddsås:

3 dl matlagningsgrädde (eller vanlig grädde om man vill)

1 tsk kalvfond

2 msk svartvinbärsgele

 

Blanda ströbröd och mjöl i en bunke. Låt dra i ca 10 min. Hacka löken fint och blanda med färs och ägg ner i ströbrödet. Salta och peppra.

Forma biffar med ett hål i mitten som du fyller med den rivna osten. Se till så att osten blir inbakad. Stek biffarna i smör. Ta upp och lägg dem åt sidan under tiden du vispar ihop såsen.

 

Häll grädde och fond i pannan. Koka ihop såsen i några minuter. Smaka av med gele, salt och peppar.

 

Servera tillsammans med ugnsbakade rotfrukter.

Läskande meloncocktail

Idag har vi haft 28 grader i Halmstad. Vad passar då bättre än en svalkande drink på kvällskvisten :)

Till denna svalkande drink behövs (2 glas):

 

¼ galiamelon

½ dl sockerlag

½ lime

Mousserande vin

 

Koka upp ½ dl vatten och ½ dl socker i en kastrull. Låt svalna.

Skala och kärna ut melonen. Mixa den riktigt slät.

Blanda med sockerlag och saften av ½ lime. Häll upp i glas och toppa med mousserande vin.

 

RSS 2.0