Kalljästa äppelbullar

32 st

 

50g jäst

2 dl kall mjölk

200g smör

Ca 9 dl vetemjöl

4 msk socker

½ tsk salt

2 ägg

Äppelkompott:

3 svenska ekologiska äpplen

1 dl socker

½ dl vatten

1 vaniljstång

Garnering;

Smält smör

Socker

Kanel

Börja med att göra i ordning äppelkompotten. Skala och skiva äpplena. Lägg i kastrull tillsammans med socker och vatten. Dela vaniljstången på längden och gröp ur. Lägg i fröna och stången i kastrullen med äpplena. Småkoka i ca 10 minuter tills äpplena är mjuka.

Rör ut jästen i mjölken. Blanda smör, det mesta av mjölet, socker, salt och ägg. Tillsätt jästblandningen. Arbeta inte degen för mkt. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en fyrkant. Dela i 16 lika stora rutor. Lägg en matsked äppelkompott på varje ruta. Vik ihop och nyp till kanterna.

Lägg bullarna med skarven neråt. Jäs i 1 – 1,5 h. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna under duk på galler. Pensla med smör och doppa i socker blandat med kanel.

 

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0