Fullkornsbröd

 

 

Jag gjorde bara halv sats vilket jag ångrar i efterhand. Det blev jättegott, även om det tar lite tid att göra.

 

Till 2 bröd behövs:

1 liter naturell yoghurt

1 pkt jäst

1 dl mörk sirap

2 dl linfrön

2 dl solrosfrön

2 dl pumpafrön

1 msk salt

10 dl fullkornsmjöl av dinkel

4 dl fint rågmjöl

 

  1. Ljumma yoghurten till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula jästen i en bunke och lös upp i yoghurten.
  3. Tillsätt sirap, linfrön, 1 dl solrosfrön, 1 dl pumpafrön, salt och mjöl. Rör samman så allt blandas. Degen ska vara rätt så lös.
  4. Täck bunken med plastfolie och jäs i 1 h.
  5. Smörj två 1 ½ liters formar. Häll i ½ dl solrosfrön och ½ dl pumpafrön. Fördela degen i formarna. Strö över de resterande fröna. Platta till så at de inte lossnar.
  6. Ställ in formarna längst ner i en kall ugn. Sätt på 200 grader och grädda i 1 h.
  7. Täck med aluminiumfolie och sänk värmen till 175 grader. Grädda ytterligare 20 minuter. Ta ut och stjälp upp bröden. Låt kallna under duk.
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0