Fullkornsbröd
Jag gjorde bara halv sats vilket jag ångrar i efterhand. Det blev jättegott, även om det tar lite tid att göra.
Till 2 bröd behövs:
1 liter naturell yoghurt
1 pkt jäst
1 dl mörk sirap
2 dl linfrön
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
1 msk salt
10 dl fullkornsmjöl av dinkel
4 dl fint rågmjöl
- Ljumma yoghurten till 37 grader (fingervarmt).
- Smula jästen i en bunke och lös upp i yoghurten.
- Tillsätt sirap, linfrön, 1 dl solrosfrön, 1 dl pumpafrön, salt och mjöl. Rör samman så allt blandas. Degen ska vara rätt så lös.
- Täck bunken med plastfolie och jäs i 1 h.
- Smörj två 1 ½ liters formar. Häll i ½ dl solrosfrön och ½ dl pumpafrön. Fördela degen i formarna. Strö över de resterande fröna. Platta till så at de inte lossnar.
- Ställ in formarna längst ner i en kall ugn. Sätt på 200 grader och grädda i 1 h.
- Täck med aluminiumfolie och sänk värmen till 175 grader. Grädda ytterligare 20 minuter. Ta ut och stjälp upp bröden. Låt kallna under duk.
Kommentarer
Trackback