Chokladsemlor

Här kommer ett lite annorlunda recept som alternativ till de vanliga fastlagsbullarna:

Det här behövs till ca 20 bullar:

50g jäst
100g mörk choklad 70%
100g smör
2 ½ dl mjölk
3/4 dl socker
1 mks vanlijsocker
2 ägg
½ tsk hjortronsalt
ca 12 dl vetemjöl

Garnering:
100g vitchoklad
2-2½ msk vatten
2 dl florsocker

Fyllning:
-mandelmassa
-vispad grädde + 75g riven vit choklad

äggula + mjölk för pensling

Smula jästen i en bunke. Smält sedan chokladen och smöret. Tillsätt mjölken och låt de hela bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt socker, vanlijsocker, ägg, hjortronsalt och vetemjöl (spara lite vetemjöl till utbakningen). Låt degen jäsa i 30 min.

206351-2

Dela sedan degen i 20 lika stora delar och rulla till bullar. Låt bullarna sedan jäsa ytterligare 30 min.
Pensla sedan bullarna med lite uppvispad äggula och mjölk. Grädda dem i ca 8-10 minuter.
Låt dem svalna och fyll dem sedan med mandelmassa. Vispa grädden och rör ner den rivna vita chokladen.

Glasyren:
Bryt ner chokladen och smält i vattenbad tillsammans med 1 msk vatten. Blanda florsocker och resterande mängden vatten Rör sedan ner detta i chokladen.

Spritsa på grädden och klicka på glasyren på locket av bullen.

206351-3

Så här blev våra semlor. Vi gjorde en liten miss då vi klickade på glasyren innan vi skurit av locket vilket resulterade i att glasyren blev lite kladdig.
Tänk på att göra bullarna ganska små för dessa semlor är väldigt mäktiga men ack så goda =)



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0